Lutakko on rauhallinen ja viihtyisä, vajaan 3.000 asukkaan kaupunginosa ja niemialue Jyväskylässä, Jyväsjärven rannalla. Alueella on n. 1000 työpaikkaa ja saman verran opiskelupaikkoja. Lutakkoon rakennetaan edelleen, mutta alue on ehtinyt jo sijoittua kolmanneksi Joka kodin asuntomarkkinat -ohjelman vuonna 2009 järjestämässä Suomen paras asuinalue -äänestyksessä.

Lutakkoa Jyväsjärven suunnalta kuvattuna. Rannan tornitalot ovat keskeinen osa kaupungin ilmettä. Vasemmalla Kuokkalan silta.

Lutakkoa Jyväsjärven suunnalta kuvattuna. Rannan tornitalot ovat keskeinen osa kaupungin ilmettä. Vasemmalla Kuokkalan silta.

Lutakon asuinrakennuskanta on hyvin tuoretta ja koostuu lähes yksinomaan 1990-luvun puolivälin jälkeen rakennetuista kerrostaloista. Alueella on vuokra-asuntoja sekä vapaarahoitteisia asuntoja.

Vaikka Lutakko on asuinalueena nuori, voidaan sen historian katsoa alkavan vuodesta 1912, jolloin Wilhelm Schauman perusti alueelle vaneritehtaan, joka ehti toimi alueella aina vuoteen 1990 saakka. Asuintalorakentaminen Lutakossa alkoi vuonna 1995 maaperätutkimusten ja -puhdistusten jälkeen. Lutakon Asuintalorakentaminen on jaettu viiteen vaiheeseen, joista neljä ensimmäistä on jo valmiina ja viidenteen vaiheeseen suunnitelluista 16 asuinkerrostalosta kahdessa on jo asukkaita.

Nykyisellään Lutakossa sijaitsee mm. Jyväskylän Satama, kaupungin korkein rakennus (asuinkerrostalo Horisontti), messu- ja kongressikeskus Jyväskylän PaviljonkiJyväskylän ammattikorkeakoulun informaatioteknologian instituutti Dynamo, kiilamaisesta muodostaan tunnettu Innova-torni sekä vuonna 1924 rakennettu Schaumanin linna.

Alue on tunnettu myös nimeään kantavasta Tanssisali Lutakosta, jossa toimii Jelmu ry:n ylläpitämän keikkapaikan lisäksi mm. nuorisokahvila sekä bändien harjoitustiloja.

Alueella järjestetään myös runsaasti joukkotapahtumia, kuten Neste Oil Rally Finland, Suomipop-festivaali, Finlandia Marathon, Sataman yö sekä monia muita yleisöä houkuttelevia tapahtumia.

Melkein koko nykyinen Lutakon alue on syntynyt Jyväsjärven rannan maa-ainesta vahventamalla tai järveä täyttämällä. Viimeisin laajennus rantaviivaan tehtiin satama-alueella vuonna 2009. Lutakon rantaviivaa pitkin kulkee osa koko Jyväsjärven kiertävästä Rantaraitista ja Lutakosta alkaa myös kantakaupungin järven takana sijaitsevaan Kuokkalan kaupunginosaan yhdistävä Kuokkalan silta. Alueelle avattiin kesällä 2008 Lutakonpuisto, jonka erityispiirteenä on aaltoileva nurmikko, aivan puiston läheisyydessä on uimaranta.

Lutakko erottaa Jyväskylän ydinkeskustasta alueiden väliin jäävä junarata ja Rantaväylänä tunnettu tieosuus. Nopeimmin Lutakosta pääsee keskustaan kevyenliikenteen ylikulkutunneleita pitkin, joista yksi kiinnittyy suoraan Jyväskylän Matkakeskukseen.

Tutustu mm. alueen katunimistön historiaan Wikipedian Lutakko-artikkelissa.